Wątpliwości w wyborze wyposażenia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • beenio
    Classic
    • 2012
    • 14

Po co? Czytałem właśnie o sytuacjach gdy uszczelka pod spodem nie zawsze się super ułoży, a nawet z czasem potrafi się delikatnie dostawać woda pod uszczelkę - osadziłem uszczelkę na delikatnej warstwie silikonu bezbarwnego. Przynajmniej mam pewność, że jest tak jak być powinno :szeroki_usmiech .

Co do wzmacniacza to może poradzisz innova coś dobrego?
  • OCPtaxi
    Rider
    • 2011
    • 383

Zamówiłem OII tour liftback i frapuje mnie czy dobrze ją skonfigurowałem.
    Najbardziej mnie zastanawia czy słusznie zrezygnowałem z dokupienia wycieraczki tylnej. Ot taki kaprys wizualny, przy czarnym kolorze, taki kikut na szybie odbiera elegancji, jak jest z jej przydatnością w praktyce, czy faktycznie przetarcie raz na jakiś czas szyby dodaje dużo widoczności? Wiem, że jest to też element dość awaryjny.

Druga rzecz to radio, wybrałem Swinga, zastanawiałem się nad Bluesem. Czy warto dopłacać do Swinga? Wizualnie wygląda chyba bardziej atrakcyjnie. Co sądzicie?
    Była Octavia II Tour kombi (sprzedana)

Komentarz

• loyd
      RS
      • 2010
      • 2342

Zamieszczone przez OCPtaxi
      Wiem, że jest to też element dość awaryjny.
      Że hę ?????

Komentarz

• OCPtaxi
        Rider
        • 2011
        • 383

Czytałem że stają wycieraczki, albo elektryka wariuje. Może to pojedyncze przypadki

Komentarz

• abstinent
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4842
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

OCPtaxi, to źle czytałeś :|

Komentarz

• OCPtaxi
            Rider
            • 2011
            • 383

no dobra, to źle słyszałem.
            a więc posiadacze liftbacków z wycieraczkami, czy ta mała wycieraczka poprawia Wam widoczność, w dość i tak słabym polu widzenia?

a i posiadacze liftbacków bez wycieraczki, czy jej brak drażni Was przy każdym spojrzeniu w lusterko wsteczne i plujecie sobie w brodę że jej nie ma?

Jestem takim dziwnym pedancikiem wizualnym i drobne pierdoły jak znaczki, wycieraczka, czy takie rzeczy drażnią moje oko. Lubię minimalizm i wizualnie bardzo w mych oczach grube plastikowe ramię szpeci to piękne auto.

Komentarz

• micho_m
              Rider
              • 2011
              • 528
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Heh, jednemu antena nie pasuje do limuzyny jaka "jest" octavia a drugiemu wycieraczka. Ja nie wyobrazam sobie jazdy bez wycieraczki bo lubie miec widocznosc. A jesli drazni Twoj gust to jej nie bierz.
              Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
              www.nawmar.pl

Komentarz

• pandzik
                RS
                • 2011
                • 2254
                • Seat

micho_m, Ale ty masz kombi. W lifcie jednak brudzenie tylnej szyby jest odrobine mniejsze. Pamietam w Polonezie żadko kiedy włączaliśmy z ojcem wycieraczke... :P

Kup sobie kombi. Tam wycieraczkę masz w standardzie.

Komentarz

• OCPtaxi
                  Rider
                  • 2011
                  • 383

Zamieszczone przez pandzik
                  Kup sobie kombi. Tam wycieraczkę masz w standardzie.
                  wizualnie owszem...ale dla dodatkowych 15l czy jaka tam jest różnica fabryczna nie warto moim zdaniem dopłacać 4000zł, zwłaszcza że nie pamiętam kiedy załadowałem ostatnio auto po dach...

Komentarz

• abstinent
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4842
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja mam combi,ale czasami jadę chevroletem epica, i tam nie ma wycieraczki
                    Porównując dla mnie masakra, nic nie widać, jak widać to kiepsko, nie dziwie się że łatwo można dać się nagrać
                    Bez wycieraczki to nie jazda, zwłaszcza jak jest mokro itp

Komentarz

• micho_m
                      Rider
                      • 2011
                      • 528
                      • Octavia III (5E3)
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Wiem ze w lifcie mniej sie brudzi, ale jak spadnie deszcz to juz sam nie splynie. Podobnie jest ze sniegiem. Jak wsiadam do S2 ojca w czasie deszczu to mnie denerwuje ze gorzej widze w tylnej szybie.
                      Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                      www.nawmar.pl

Komentarz

• tomikt
                        Rider
                        • 2007
                        • 391

imho wycieraczka z tylu niepotrzebna
                        ale zona twierdzi że niezbedna
                        czyli spytaj zony
                        ech...
                        TomikT

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

w zimie sie przydaje tylna wycieraczka ale w lecie juz nie koniecznie, oczywiscie mowa o liftbacku
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• jakubd
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 165

Większość życia samochodowego spędziłem w sedanach bez wycieraczki i nie miałem z tym większych problemów, ale w Octavii liftabackowej stwierdziłem jednak, że wycieraczka bardzo poprawia czasem widoczność, choć to może być wrażenie spotęgowane przez kratkę. Zapewniam przy tym, że wycieraczka wcale nie razi. Wygląda całkiem normalnie.
                            A co do awaryjności: faktycznie jest to element od zawsze padający, ale... w fiatach
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=562238

Komentarz

• firmek
                              Rider
                              • 2008
                              • 477

Zamieszczone przez piramida
                              W zimie sie przydaje tylna wycieraczka ale w lecie juz nie koniecznie, oczywiscie mowa o liftbacku
                              Mam liftbacka bez wycieraczki i wlasnie zawsze kiedy sobie przypominam o tym ze jej nie mam to gdy zaczyna sie zima. Nie wynika to z lenistwa (bo i tak zawsze odsniezam auto), ale z faktu, ze o ile woda splywa bez problemu o tyle snieg podczas jazdy potrafi na tyle zalepic szybe, ze ciezko cos przez nia zobaczyc.
                              Nie porownywal bym jednak do combi bo to zupelnie inna historia. Tam wycieraczka jest konieczna bo podczas jazdy w deszczu szyba jak i caly tyl bardzo sie brudza. W liftbacku taki problem nie wystepuje.

Komentarz

• yogii
                                Drive
                                • 2009
                                • 93

Ja nie mam i nie narzekam .Tylna szyba nie brudzi się tak bardzo.

Komentarz

• Jareczek71
                                  Drive
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 88

Mam wycieraczkę tylną i nie narzekam, że jest. Jak się jeździ wolno to szyba w deszczu wymaga przetarcia, żeby coś było widać. To samo zimą ze śniegiem. Liftback to nie sedan - część brudu zaciąga się na tylna szybę tak czy tak.
                                  O2 2.0 FSI (BVY) Elegance 150 KM 200 Nm ...najbardziej aksamitny silnik benzynowy VW...

Komentarz

• Biszczu
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 5567

tylna wycieraczka jest przydatna. Ja swojej używam w czasie zimy i jak pada deszcz
                                    "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• voltar
                                      L&K
                                      • 2009
                                      • 1107
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez OCPtaxi
                                      Najbardziej mnie zastanawia czy słusznie zrezygnowałem z dokupienia wycieraczki tylnej. Ot taki kaprys wizualny, przy czarnym kolorze, taki kikut na szybie odbiera elegancji,
                                      Wg mnie to bez wycieraczki wygląda daremnie.
                                      zreszta jak lubisz czyste szyby to nie masz wyjścia.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• setunia
                                        Drive
                                        • 2011
                                        • 51

Byłem przeciwny tylnej wycieraczce i zamawiałem ją do Toura, w sumie, bo ślubna się uparła. Po zmianie na FL mam w cenie. Ślubna miała rację. Liftback to nie sedan. Podczas jazdy w mieście dodatek się przydaje, bo w deszczu nic nie widać we wstecznym. Na trasie przy dużych prędkościach mniej (szybka się sama suszy) Dzisiaj dopłaciłbym te 250pln.
                                        Było:
                                        126p 1980
                                        Polonez Caro 1,5GLE 1991
                                        Fiat Uno 1,4 1995
                                        Polonez 1989 1,4Rover (SWAP)
                                        Fiat Palio Weekend 1,2 HL 1999
                                        Toyota Camry 3,0GX V6 1992
                                        Renault Scenic 1,9 dTi 2000
                                        Ford Fiesta 1,3 1998 (Pysi ;-)

Jest:
                                        Skoda Octavia 1,2TSI Mint 2011
                                        Mondeo 1,8Ghia 1998 (młodego)

Komentarz

• smer
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2021
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez setunia
                                          Liftback to nie sedan
                                          Własnie, liftback to nie sedan i tu sama woda nie spłynie, nie mówiąc już o mokrych płatkach śniegu.
                                          Mi dodatkowo tylna wycieraczka przydaje się (i to bardzo), gdy rano wyjeżdżam spod bloku do pracy i pierwszy manewr to cofanie pomiędzy autami, a całe auto pokryte jest rosą. Wtedy obowiązkowo przetarcie łapką lusterek (bo ogrzanie ich trochę jednak trwa) i przetarcie tylnej szyby wycieraczką.

Jeśli chodzi o awaryjność wycieraczek, to w O1 faktycznie był to problem; sam naprawiałem zarówno tylną, jak i przednie (z obu stron problemem były zatarte sworznie w tulejach - te do których przykręca se ramiona wycieraczek). W O1 był to problem bardzo powszechny. Jak jest w O2 - nie wiem, niemniej nie zraziło by mnie to do zakupu tylnej wycieraczki.
                                          Wygoda - bezcenna.
                                          Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• nobody
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 119

Zamieszczone przez Jareczek71
                                            Mam wycieraczkę tylną i nie narzekam, że jest. Jak się jeździ wolno to szyba w deszczu wymaga przetarcia, żeby coś było widać. To samo zimą ze śniegiem. Liftback to nie sedan - część brudu zaciąga się na tylna szybę tak czy tak.
                                            Greetings,

chciałbym się przyłączyć z pytaniami do tego wątku odnośnie drobnego wyposażenia dla wersji Tour II combi:

- Z tego co widziałem na forum wycieraczka tylna już jest.

- Listwy boczne: można zamówić fabryczne, czy tylko montowane przez ASO? Zastanawiam się, czy naklejenie na drzwi nie powoduje szybszej korozji i uszkodzenia lakieru. Nie mam żadnego doświadczenia, więc proszę poradźcie, czy wart/trzeba je montować. Często widzę samochody z odklejonym listwami i pod spodem jest raczej obraz nędzy i rozpaczy.

- Blokada skrzyni biegów: czy operacja montażu powoduje istotną ingerencję w mechanikę samochodu (w ASO powiedzieli mi, że muszą obniżać (?) skrzynię biegów).

- Chlapacze na przedzie - rozumiem, że są absolutnie niezbędne aby uniknąć korozji progów; mam nadzieję, że montaż nie wymaga dziurawienia podwozia...

- Na ile istotne jest ESP (wymaga dopłaty)?

Jeszcze za tzw. jednym zamachem: w jednym z wcześniejszych wątków natknąłem się na uwagę o cienkich blachach pod progami w OII. Mógłby ktoś to skomentować, to mnie mocno zaniepokoiło. Czy dotyczy ten ,,ferature'' tylko OII czy jest to zupełnie normalne?

Z góry dzięki, pozdrawiam!

Komentarz

• jakubd
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 165

A czy przypadkiem ESP nie jest obowiązkowe w UE od roku? Co do samego ESP to przy silnikach od 100KM się przydaje bardzo, zwłaszcza zimą.
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=562238

Komentarz

• Mihau
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7461
                                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez nobody
                                                - Listwy boczne: można zamówić fabryczne, czy tylko montowane przez ASO? Zastanawiam się, czy naklejenie na drzwi nie powoduje szybszej korozji i uszkodzenia lakieru. Nie mam żadnego doświadczenia, więc proszę poradźcie, czy wart/trzeba je montować. Często widzę samochody z odklejonym listwami i pod spodem jest raczej obraz nędzy i rozpaczy.
                                                Bierz wszystko co fabryczne. Jak Ci będą zakładali w ASO to nie wiadomo czy odtłuszczą powierzchnię przed klejeniem albo czy Ci prosto nakleją. IMO wszystko co można to brać fabryczne, to samo z alarmem.
                                                - Chlapacze na przedzie - rozumiem, że są absolutnie niezbędne aby uniknąć korozji progów; mam nadzieję, że montaż nie wymaga dziurawienia podwozia...
                                                zero dziurawienia, odkręcasz 4 śruby TORX T20 i tymi samymi śrubami przykręcasz chlapacz. Instalacja dziecinnie łatwa, nawet koła nie trzeba zdejmować.
                                                - Na ile istotne jest ESP (wymaga dopłaty)?
                                                zawsze lepiej mieć taki feature niż go nie mieć, lepiej zrezygnować z innych wodotrysków na rzecz systemów bezpieczeństwa. Ale uwaga. Nie ma co ślepo wierzyć, że Ci systemy uradują dupsko z każdej sytuacji :!:
                                                Zamieszczone przez jakubd
                                                A czy przypadkiem ESP nie jest obowiązkowe w UE od roku? Co do samego ESP to przy silnikach od 100KM się przydaje bardzo, zwłaszcza zimą.
                                                No właśnie powinny mieć ( źródło ), a poza tym samochód bez seryjnie montowanego ESP nie zdobędzie 5 gwiazdek Euro NCAP.
                                                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• abstinent
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 4842
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

nobody, tu masz o ESP opisane co i jak i od kiedy http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=42224&start=0

Komentarz

Pracuję...